Czystek kreteński – gatunek roślin należący do rodziny czystkowatych. Rośnie dziko w Afryce Północnej, Azji Zachodniej, na Kaukazie w Gruzji oraz w południowej i wschodniej Europie.
Ma właściwości antyseptyczne i wzmacniające układ odpornościowy. Jest też silnym oksydantem chroniącym organizm przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem się.
Roślina lecznicza, surowcem są suszone liście. W tradycyjnej medycynie ludowej krajów w basenie Morza Śródziemnego czystek kreteński był używany w leczeniu chorób przeziębieniowych, takich, jak: chrypka, zapalenie gardła i oskrzeli, zapalenie krtani, przeziębienie, angina, zapalenie płuc i oskrzeli, a także bóle stawów i infekcje układu moczowego. Opublikowane w 1997 r. badania greckich naukowców wykazały przeciwbakteryjne właściwości olejku eterycznego z czystka kreteńskiego. W 2010 r. wyniki tych badań zostały potwierdzone przez naukowców niemieckich.
Czystek kreteński najczęściej spożywa się w postaci naparu, w sprzedaży są również kapsułki. Dawniej stosowano go też jako płukankę do gardła. W celach leczniczych wykorzystuje się również żywicę wytwarzaną przez tę roślinę, czyli labdanum.